Het is uiteraard de bedoeling dat een ingescande afbeelding op de harddisk opgeslagen wordt zodat u er bewerkingen op kunt uitvoeren. Voor dit opslaan worden diverse bestandsformaten gehanteerd.
Gescande afbeeldingen worden altijd in een zogenaamd bitmap formaat opgeslagen.
Hierbij wordt de kleur en intensiteit van iedere pixel opgeslagen.
De meest bekende bitmap formaten zijn : TIF, BMP, PNG, GIF en JPG.
TIFF of TIF is het bestand bij voorkeur om een zeer hoge resolutie te bekomen zodat de afbeelding achteraf nog kan bewerkt worden zonder al te veel kwaliteitsverlies.
Het nadeel is dat je dan ook grote bestanden moet opslaan (soms tientallen MegaBytes groot) en vrij zware computers nodig hebt om deze reuzebestanden goed te kunnen bewerken. Ik zou ze dan ook eerder bij de industriƫle grafische toepassingen rangschikken.
Door te scannen in BMP en de afbeelding zo te archiveren kan je ook een heel goed resultaat bereiken . De eventuele bewerkingen kunnen in deze formaten optimaal gebeuren.
Indien nodig kunnen de afbeeldingen dan verkleind worden naar PNG, GIF of JPG om te publiceren op het web.
Op dit ogenblik zijn de PNG en JPG formaten zeer geliefd. Dit valt voor een groot deel te verklaren door de populariteit van het Internet, dat deze twee formaten ondersteunt, en de moderne digitale fototoestellen die meestal het JPG-formaat gebruiken./p>
Het PNG-formaat dat, in tegenstelling tot JPG, met transparante achtergrond kan gemaakt worden, wordt bij voorkeur gebruikt in websites.
GIF is wat voorbijgestreefd in de moderne Internetwereld. Het gebruikt een compressietechniek die te vergelijken valt met het ZIP-formaat. Daarnaast wordt het aantal kleuren teruggebracht tot 256 wat de grootte van het bestand ten gunste komt.
JPG verandert niets aan het aantal kleuren, het maakt uitsluitend gebruik van een zeer geavanceerd compressie algoritme om de grootte van het bestand te beperken.
De binnen PNG ingebouwde compressie is verliesvrij terwijl er bij JPG na verschillende compressies wel degelijk merkbaar verlies is in de kwaliteit (owv. artifacten).
Binnen PNG wordt er ook heel wat bijkomende informatie opgeslagen waardoor diverse pogramma's de opgeslagen kleuren beter kunnen managen.
Een goed overzicht in het Nederlands:
Wikipedia: Portable Network Graphics
Een meer uitgebreid artikel met afbeeldingen en verklaringen in het Engels:
Wikipedia: Portable Network Graphics