De inhoud van deze website is ingedeeld in vijf grote groepen. Iedere groep is vertegenwoordigd door een aparte knop in de menubalk.
De eerste twee van deze groepen, bridge en computer, maken voor het ogenblik het belangrijkste deel uit van mijn vrijetijdsbesteding.
De vijf groepen zijn:
Mijn eerste activiteit na mijn pensionering in 2002 was: contact zoeken met andere senioren in mijn gemeente. In 't Fonteintje, het ontmoetingscentrum voor 50-plussers in Diepenbeek, leerde ik een bridgefanaat kennen. Er zou juist een cursus "Bridge voor beginners" starten. Tot nu toe heb ik er geen spijt van dat ik er aan begonnen ben.
Op mijn beurt probeer ik nu ook andere mensen te motiveren om de stap te zetten naar deze mooie sport. Voor geïnteresseerden wil ik zelfs inleidende cursussen geven om de drempel naar een bridgeclub gemakkelijker te overwinnen.
Teksten, cursussen en tips zijn opgenomen in deze pagina's.
Klik op de link of de knop in de menubalk voor meer informatie.
Mijn voorliefde voor alles wat met wiskunde te maken had, bracht mij via de rekenlat en de programmeerbare rekenmachientjes in 1980 tot de computer.
Zoals met bridge heb ik mij in 't Fonteintje ook ingezet als vrijwilliger om mijn computerkennis te delen met andere senioren.
Teksten, cursussen en tips zijn opgenomen in deze pagina's.
Klik op de link of de knop in de menubalk voor meer informatie.
Ondanks mijn groot verlangen kreeg ik buiten mijn moedertaal, het Nederlands, geen enkele taal onder de knie. Dat probleem verdween gelukkig toen ik in 1979 het Esperanto leerde kennen. Dankzij deze logisch geconstrueerde taal, praktisch zonder uitzonderingen, kreeg ik een beter inzicht in de structuur van een taal. Het is mij nadien gelukt om, weliswaar met veel moeite, enige kennis op te doen over het Engels, Duits en Frans. Mijn poging om ook nog Pools te leren is niet echt gelukt.
Teksten, een minicursus Esperanto en tips zijn opgenomen in deze pagina's. Bovendien is er ook nog een gedeelte dat verschillende kunsttalen in het algemeen behandelt.
Klik op de link of de knop in de menubalk voor meer informatie.
Tijdens mijn studie van het Esperanto heb ik ingezien dat kennis van grammatica een sterk instrument is voor mensen die geen talenknobbel hebben maar meer afhankelijk zijn van structuren die aan regels gebonden zijn. Spijtig genoeg is een taal niet logisch genoeg opgebouwd en worden er veel te veel uitzonderingen toegelaten.
Dat het ook anders kan wordt bewezen door het Esperanto.
Mede dankzij het bestuderen van de logische structuren van de Esperanto grammatica ben ik meer geïnteresseerd geraakt in andere talen, vooral onze eigen moedertaal.
Opdat het voor mezelf wat duidelijker zou worden, heb ik een beknopte samenvatting gemaakt van de woord- en zinsontleding. Misschien kan ze ook iemand van jullie van dienst zijn?
Soms kwam ik ook leuke tekstjes tegen die ofwel de eigenaardigheden van onze taal accentueren, ofwel grappig worden door het onzorgvuldig taalgebruik.
Klik op de link of de knop in de menubalk voor meer informatie.
Enkele van mijn vroeger hobby's zoals: schaken, dammen, kaartspelen, ..., zijn wat op de achtergrond geraakt. Misschien zijn er toch lezers van deze site die er zich nog voor interesseren. Daarom heb ik ook enkele denksporten en spellen, met beknopte spelregels opgenomen.
Klik op de link of de knop in de menubalk voor meer informatie.