Inhoud en Opbouw

De inhoud van deze website is ingedeeld in vier grote groepen. Iedere groep is vertegenwoordigd door een aparte knop in de menubalk.

De eerste van deze groepen, computer, maakt voor het ogenblik het belangrijkste deel uit van mijn vrijetijdsbesteding.

De vier groepen zijn:

  • Computer (Klik voor meer informatie).

    Mijn voorliefde voor alles wat met wiskunde te maken had, bracht mij via de rekenlat en de programmeerbare rekenmachientjes in 1980 tot de computer.
    Zoals met bridge heb ik mij in 't Fonteintje ook ingezet als vrijwilliger om mijn computerkennis te delen met andere senioren.
    Teksten, cursussen en tips zijn opgenomen in deze pagina's.

  • Talen (Klik voor meer informatie).

    De taal waar ik het meeste mee begaan was en nog steeds ben, is het Nederlands. Ondanks mijn groot verlangen kreeg ik buiten mijn moedertaal, het Nederlands, geen enkele taal onder de knie. Dat probleem verdween gelukkig toen ik in 1979 het Esperanto leerde kennen. Tijdens mijn studie van het Esperanto heb ik ingezien dat kennis van grammatica een sterk instrument is voor mensen die geen talenknobbel hebben maar meer afhankelijk zijn van structuren die aan min of meer logische regels gebonden zijn. Dankzij deze logisch geconstrueerde taal, praktisch zonder uitzonderingen, kreeg ik een beter inzicht in de structuur van mijn eigen moedertaal maar ook in verschillende andere talen. Het is mij nadien gelukt om, weliswaar met veel moeite, enige kennis op te doen over het Engels, Duits en Frans. Mijn poging om ook nog Pools te leren is niet echt gelukt.Spijtig genoeg is een taal niet logisch genoeg opgebouwd en worden er veel te veel uitzonderingen toegelaten. Vooral logischdenkende mensen hebben hier veel last mee. Dat het ook anders zou kunnen is bewezen in Esperanto.
    Teksten, een minicursus Esperanto en tips zijn opgenomen in deze pagina's. Bovendien is er ook nog een gedeelte dat verschillende kunsttalen in het algemeen behandelt.
    Opdat het voor mezelf wat duidelijker zou worden, heb ik vroeger eens een beknopte samenvatting gemaakt van de woord- en zinsontleding. Misschien kan ze ook iemand van jullie van dienst zijn?
    Soms kwam ik ook leuke tekstjes tegen die ofwel de eigenaardigheden van onze taal accentueren, ofwel grappig worden door het onzorgvuldig taalgebruik.

  • Spellen (Klik voor meer informatie).

    In de eerste plaats wil ik meteen duidelijk stellen dat het hier niet gaat om fysieke sporten maar wel over denksporten en spellen. Verder ben ik ook geen liefhebber van denksporten als ze echt als 'sport' beschouwd worden en niet meer als 'spel'. Men kan zich wel eens afvragen waar nu eigenlijk het verschil zit tussen 'Sport' en 'Spel'. Om het mijzelf wat gemakkelijker te maken, bekijk ik het op deze manier:

    • het woord 'sport' associeer ik met zijn basisbetekenis als 'sport van een trap of ladder'
    • als een spel gespeeld wordt met de hoofdbedoeling om zo hoog mogelijk op die ladder te geraken of zelfs eenzaam aan de top te gaan staan en voortdurend bedreigd te worden door 'medesporters' is het voor mij 'sport'
    • als een spel gespeeld wordt als plezante bezigheid, niet meer met het hoofddoel 'winnen, kost wat kost' maar met de nadruk op het 'genieten van het spel' is het voor mij 'spel'

    Al heel vroeg leerde ik als kind allerlei gezelschapspelen kennen: ganzenbord, dammen, domino, mens erger je niet, allerlei kaart- en bordspelen, biljart, ...
    Pas in het begin van de 70'er jaren ben ik begonnen met schaken en in 1972, onder invloed van het wereldkampioenschap tussen Fisher en Spassky, in een schaakclub en in de competitie verzeild geraakt. Kort nadien ben ik, via een schaker, ook aangesloten bij een damclub. Ik heb een tiental jaren het dammen en schaken gecombineerd in clubverband en provinciale competities. In die periode heb ik de term 'sport' beter leren begrijpen. Wat begint als een spelletje onder 'vrienden' wordt al snel een concurrentiestrijd tussen 'tegenstrevers'. Gelukkig kwam de factor 'geld' er toen nog niet aan te pas want dan wordt het pas bikkelharde prestatiedwang.
    Geef mij maar een gezellig 'spelletje' onder vrienden en laat de drang naar 'eenzaamheid-aan-de-top' maar over aan de mensen die graag hun leven leiden (of 'lijden'?) volgens de wil van de meestbiedende.

    Sinds mijn pensionering in 2002 heb ik leren bridgen. Voor het ogenblik is dat nog het enige spel waar ik echt mee bezig ben (Zoals je aan de knop in de menubalk kunt zien). Ik houd het echter bij de gewone vriendschappelijke toernooitjes in clubverband en voel mij niet geroepen om echt in de competitie gaan mee te spelen.

    Regelmatig word ik nog aangesproken over spelregels van bepaalde populaire spelen. Meestal wordt de moeite niet genomen om bestaande boeken na te pluizen om een spel te leren. Het is echter van heel groot belang dat, bij het begin van ieder spel, de spelregels zo precies mogelijk vastgelegd zijn om onaangename discussies achteraf te vermijden.
    In deze rubriek wil ik enkele beknopte spelregels bijeenbrengen zodat de mensen die graag willen spelen, niet veel tijd hoeven te verliezen met dikke boeken te lezen maar op korte tijd de spelregels kunnen leren en aanleren aan hun medespelers.
    Ook wil ik nog even benadrukken dat de denkspelen, die internationaal gespeeld worden in competitieverband, ook internationale spelregels hebben. Voor die spelen heb ik aparte knoppen aangemaakt in de menukolom, o.a.: Dammen, Go, Schaken en Scrabble en heb ik mij dan ook gebaseerd op de 'echte' internationale spelregels.

    Voor de andere spelletjes heb ik een aparte knop 'Allerlei' aangemaakt met een apart menu naar de verschillende spelen.

    Onlangs heb ik nog een kaartspelletje 'uit de oude doos' aangeleerd aan onze kleinkinderen en hiervoor ook een kort reglement opgeschreven. Het spelletje heet 'Wippen' en is zeer geschikt als oefening voor kleine kinderen om al spelend eenvoudige optellingen uit het hoofd te leren maken.

    Hopelijk vindt er iemand iets tussen naar zijn gading.

  • Downloads (Klik voor meer informatie).

    Alle door mij geschreven documenten zijn gratis te downloaden en vrij te gebruiken.
    Ik zou wel graag hebben dat mijn naam vermeld blijft.

terug naar begin vorige volgende

 

Bijgewerkt op 11-02-2024