Whist dat in Engeland zijn oorsprong vond, kwam in Frankrijk tegen het einde van de regering van Lodewijk XV en werd daar een groot succes. Men beweert zelfs dat het een geliefkoosd tijdverdrijf was voor Madame du Barry.
Het vereist berekening, oplettendheid en nauwkeurigheid en vooral zoals de Engelse benaming ook aanduidt: stilte.
Dit spel heeft ontelbare commentaren uitgelokt en grote aantallen handleidingen, maar de goede spelers beweren dat het niet uit boeken is te leren. Een langdurige beoefening en eindeloos geduld kunnen ertoe bijdragen om een goed whistspeler te worden.
Een Engelse vingerwijzing bevestigt dat overigens:
"To play Whist is to calculate all probabilities, then from Whist absent men should remain absentees."
("Bij Whist dienen alle mogelijkheden bestudeerd, dus worden verstrooide spelers liefst geweerd.")
Jarenlang was Whist enorm in trek, zozeer zelfs dat Napoleon, die niet graag zijn onderdanen dit Engelse spel zag spelen, erover dacht het te verbieden, in elk geval aan het keizerlijk hof, om in de plaats daarvan de oude Franse spelen, zoals Ecarté of Piquet weer in zwang te brengen, maar dat lukte niet.
Alleen Bridge bleek jaren later in staat om de overdreven bewondering die de spelers voor Whist aan de dag legden af te zwakken. Het was vooral tijdens de 19de eeuw dat dit spel een grote opgang maakte.
Alhoewel het vroeger als een elitesport beschouwd werd, wordt het nu wereldwijd gespeeld door alle klassen van de bevolking. Het vereist, evenals whist, berekening, oplettendheid, nauwkeurigheid en een goed geheugen.
Vier grote verschillen onderscheidt Bridge van Whist:
Acol is een van de veel gebruikte biedsystemen, in Nederland en Vlaanderen, met als voornaamste kenmerk een zo natuurlijk mogelijke bieding. Het systeem is genoemd naar de straat ('Acol Road' in Hampstead, London) waar de bridgeclub gehuisvest was die de basis van dit systeem vastlegde in de dertiger jaren. Iain Macleod maakte het systeem in 1952 populair door zijn boek: 'Bridge is an Easy Game'. Er bestaan meerdere varianten. Het Acolsysteem is zeer geschikt om vooral de beginnende bridger zo snel mogelijk vertrouwd te maken met het bridgen.
Een Nederlander en ex-wereldkampioen, Berry Westra, heeft een reeks boekjes en cd's uitgegeven die als basiscursus aanvaard worden door de Nederlandse en Vlaamse Bridgeliga.
Sinds 2010 bestaat er ook een Internetclub 'BIC' (= Berry's Internet Club) waar je toernooien tegen computers kunt spelen. Doordat er een groot aantal mensen aangesloten zijn die, in één toernooi, allemaal dezelfde spellen spelen, kan er een klassement gemaakt worden door de onderlinge vergelijking van de spelresultaten.
Geïnteresseerd om de voornaamste biedingen eens in tabelvorm te zien? Klik dan op deze link 'Biedtabellen' of op de knop hiernaast in de menukolom.
Ik heb geprobeerd een samenvatting van de belangrijkste afspraken van biedsystemen in een soort 'Cursus voor senioren' te gieten.
Zie:
Downloads
De clubs waar ik bij aangesloten ben zijn:
Het overkoepelend orgaan: de 'Vlaamse Bridge Liga', vind je hier.